Het probleem met antibioticaresistente bacteriën in rundvlees is in ons land minder groot dan in Nederland. Dat zegt het Federaal Voedselagentschap. Maar ook hier zal het gebruik van antibiotica in de veehouderij moeten verminderen. De Antwerpse hoogleraar microbiologie Herman Goossens trok vanmorgen in De Standaard aan de alarmbel: "Dit vormt een groot gevaar voor de volksgezondheid".

Uit een recent onderzoek van een Nederlandse consumentenorganisatie blijkt dat de ESBL-bacterie in meer vleessoorten voorkomt dan tot nu werd aangenomen. Dat de resistente bacterie frequent in kippenvlees wordt gevonden was al geweten, maar de bacterie blijk nu ook in het meeste kalfs- en rundvlees te zitten.

Resistente bacteriën ontstaan door overmatig gebruik van antibiotica bij levende dieren. Volgens de Antwerpse hoogleraar microbiologie Herman Goossens vormt de bacterie een grote bedreiging voor de volksgezondheid. "Het is een sterk onderschat gevaar", zegt hij.

Maar volgens het Federaal Voedselagentschap is de situatie in België minder slecht dan wat blijkt uit het Nederlandse onderzoek. De resistente bacterie wordt vooral gevonden in kippenvlees, maar hoe dan ook moeten alle sectoren het antibioticagebruik verminderen.

"Ook in de rundveeteelt zal men inderdaad moeten proberen om het gebruik van antibiotica naar een zo laag mogelijk niveau te brengen", zegt Geert De Poorter van het voedselagentschap. "Antibiotica is wel degelijk nodig voor de bestrijding van een aantal dierziekten, maar het zal met minder moeten."

Nederland nam al uitgebreide maatregelen om de ESBL-bacterie terug te dringen. Ook Europa onderzoekt een striktere regelgeving voor het toedienen van antibiotica aan dieren. In België moet de landbouwsector volgens Goossens nog een grote inspanning leveren. Zelfregulering, zoals de sector bepleit, volstaat niet. Goossens denkt aan het verbieden van het gebruik van bepaalde antibiotica bij dieren.

 Bron : Belga